Vinprovningar i Luleå

Jag lägger gärna upp en vinprovning speciellt för dig. Möjligheterna är oändliga, hör av dig så hittar vi en lösning som alla parter är nöjda med!

Exempel på teman för vinprovningar:

Mat och vin i kombination Nyfiken på varför vissa viner passar så bra till en viss mat? Lär dig grunderna om vin och hur du komponerar en välbalanserad måltid. Vi pratar om vinets komponenter och olika råvarors egenskaper, samt provar viner och mat för ökad förståelse.  

Grundsmaksprovning Vi provar hur olika viner fungerar tillsammans med de fem olika grundsmakerna salt, sött, surt, beskt och umami. Hur påverkar de vinet och vad ska vi tänka på för att undvika otrevliga smakkrockar?  

Frankrike – det moderna vinets vagga? Många vinmakare världen över sneglar på förebilden Frankrike när de gör sina viner. Vad beror det på att franska viner anses som de bästa? Vi provar vitt och rött från klassiska ursprung och lär oss om franska druvsorter.

Bourgogne och Bordeaux Vi bekantar oss med två av Frankrikes mest klassiska distrikt. De låter så lika men är ändå så olika. Provning av bubbel, vitt, rött och sött.

En värld av bubbel Mousserande viner kommer i en mängd olika smaker och stilar. En del är gjorda enligt den traditionella metoden som i Champagne, medan andra görs betydligt enklare. Är den dyraste alltid godast?

Kvalitetsviner från Italien Systembolaget har de senaste åren svämmat över av fruktiga sockerbomber från Italien. Under den här provningen upptäcker vi ett annat Italien och några av de fina kvalitetsviner som kommer härifrån.

Det moderna Spanien En ny modern stil har växt fram bland Spaniens vinmakare de senaste åren. Från att ha varit alldeles för ekade är vinerna nu härligt fruktiga med massor av energi. Vi provar bubbel, vitt och rött.  

Vinlandet Sydafrika För många är Sydafrika synonymt med billiga bag-in-box-viner. Under den här provningen upptäcker vi vilka fina viner som görs här nu för tiden, allt ifrån bubbel och vitt till rött och sött!  

Chardonnay och Pinot Noir Vilken roll spelar ursprung och vinmakning när det gäller stil och smak på det slutliga vinet? Vi undersöker hur olika viner man kan göra av druvsorterna Chardonnay och Pinot Noir beroende på var de kommer ifrån.

Välj ett eget tema Har du själv något område eller vintyp som du är nyfiken på? Kontakta mig så sätter jag ihop en provning enligt dina önskemål!